بازدیدها: 11
با طنین گامهای استوار مردان آذربایجان، از کوههای کردستان تا دشتهای سوسنگرد و شلمچه، لشکری شکل گرفت که نامش با عاشورا پیوند خورد و راهش را با خون شهیدانش روشن کرد. لشکر ۳۱ عاشورا، روایتگر مردانی است که ایمان را در میدان نبرد معنا کردند و در دل عملیاتهای بزرگ دفاع مقدس، فصلی نو از مقاومت و دلاوری نوشتند. از شهیدان والامقامی چون مهدی باکری گرفته تا رزمندگان گمنامی که در سکوت، حماسه آفریدند؛ این لشکر، برگ زرینی در تاریخ مقاومت ملت ایران است.
طلوع عاشورا در میدان نبرد، حماسه آفرینی مردان آذربایجانبا پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام نوین جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهعنوان نهادی انقلابی و مردمی در سراسر کشور شکل گرفت. در استانهای آذربایجان شرقی و غربی نیز، با تعیین فرماندهان سپاه، نخستین گامهای استوار برای تشکیل و سازماندهی سپاههای شهرستانی برداشته شد. رسالت نخست این نیروها، دفاع از انقلاب نوپا و پاسداری از مرزهای امنیتی کشور با تکیه بر عناصر مردمی و بسیجیان جانبرکف بود.با شعلهور شدن آتش جنگ تحمیلی در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹، مردان غیرتمند آذربایجان، بیدرنگ و داوطلبانه، در قالب گروههای رزمی به جبهههای جنوب و غرب کشور شتافتند. این رزمندگان، که از دل مردم برخاسته بودند، از ۱۵ مهر ۵۹ تا ۳۰ آذر ۶۰، تحت فرماندهی دلاورانی چون مهدی باکری، علی تجلایی، ناصر بیرقی، و نادر برپور، در مقابله با دشمن بعثی جانفشانی کردند.

تولد تیپ عاشورا و ارتقای آن به لشکر ۳۱ عاشورادر آستانه عملیات طریقالقدس، با تمرکز نیروهای آذربایجانی در مناطق بستان و سوسنگرد، تیپ ۱ عاشورا به فرماندهی سردار سرافراز اسلام، محمدعلی (عزیز) جعفری، تشکیل شد. این تیپ، که نشانی از نام و نهضت عاشورایی داشت، با گسترش سازمان رزم سپاه، پیش از عملیات محرم به لشکر ۳۱ عاشورا ارتقا یافت. لشکری که تا پایان دفاع مقدس، پرچمدار حماسه و ایثار در میدانهای نبرد بود.مردان خورشید، از خاک تا افلاک با پرچم عاشورالشکر ۳۱ عاشورا، از آغازین روزهای نبرد، در عملیاتهای پیش از جنگ رسمی در کردستان از جمله پاکسازی شهرهای سقز، اشنویه، پیرانشهر، سردشت، شاهیندژ، بوکان و دیواندره، حضوری مؤثر داشت. در نبردهایی همچون محاصره سوسنگرد، هویزه، امام مهدی(عج)، طراح رمضان، شهید مدنی و شکست حصر سوسنگرد، رشادتهای فراموشنشدنی از خود به جای گذاشت.در ادامه، عملیاتهایی چون طریقالقدس، مطلعالفجر، محمد رسولالله(ص)، مولای متقیان(ع)، فتحالمبین، بیتالمقدس و رمضان، جلوهگاه شکوه و دلاوری این لشکر بودند. نبردهای مسلمبنعقیل، والفجرهای مقدماتی و اصلی، خیبر، بدر، والفجر ۸، کربلای ۴، کربلای ۵، کربلای ۸، نصر ۷، بیتالمقدس ۲، مرصاد، و دهها عملیات پدافندی دیگر، صحنههایی از ایثارگری فرزندان عاشورایی آذربایجان بود.
میراث شهید باکری و استمرار راه عاشورانام مهدی باکری، چون خورشیدی در آسمان ایثار میدرخشد؛ سرداری که با اخلاص، شجاعت، و مدیریت الهی، نقشی بیبدیل در انسجام، رشد و بالندگی لشکر ۳۱ عاشورا ایفا کرد. رهبر معظم انقلاب نیز بهحق فرمودند: «جوانان لشکر عاشورا و سرداران شجاع تبریزی و آذربایجانی، چون مهدی و حمید باکری، جان خود را فدای اسلام و قرآن کردند.»اگرچه آقا مهدی در چهارمین سال دفاع مقدس به شهادت رسید، اما راهش ادامه یافت. یاران باوفای او، با تأسی از آرمانهای حسینی و روحیه عاشورایی، پرچم عاشورا را برافراشته نگاه داشتند و تا آخرین روزهای جنگ، لشکر ۳۱ عاشورا را به نماد پایداری، ایمان و مقاومت بدل کردند.
پایان، آغاز راهی بزرگترلشکر ۳۱ عاشورا، نهفقط یگانی نظامی، بلکه مکتبی از حماسه، ولایتمداری و ایثار است. کارنامه آن، با بیش از ۱۸ عملیات آفندی و ۲۰ مأموریت پدافندی، گنجینهای است از فداکاری مردانی که جان خویش را وقف امنیت، سربلندی و استقلال ایران اسلامی کردند. این لشکر، یادگاریست از دل تاریخ، که تا همیشه در قلب ملت ایران زنده خواهد ماند.
دیدگاهتان را بنویسید