بازدیدها: 10
تشدید تنش ها در خاورمیانه، دولت بایدن را با چالشی جدی روبرو کرده است؛ بمباران مقر دیپلماتیک ایران در دمشق توسط اسرائیل که منجر به شهادت رسیدن یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران ایران و چندین مقام ایرانی دیگر شد، منطقه را در آستانه جنگی تمام عیار قرار داده است.در همین راستا پل پیلار، استاد دانشگاه و عضو سابق آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا با انتشار یادداشتی در ریسپانسیبل استیت کرفت نوشت، ایران خواهان دخالت در جبهه جنگی جدیدی نیست، از همین رو می توان گفت اگر جنگ در غزه ابعاد گسترده تری نگرفته، دلیلش خویشتنداری تهران است.
نتانیاهو چه خوابی دیده است؟
به ادعای پل پیلار، پیشبینی دقیق اینکه تهران از کدام یک از گزینههای موجود استفاده میکند، دشوار است، زیرا ایران سعی میکند ملاحظات متناقضی را لحاظ کرده و توازنی را در این میان تعریف کند. تنها چیزی که می توان با اطمینان گفت این است که پاسخ های ایران در زمان ها و مکان های انتخابی تهران خواهد بود. چندین خط احتمالی از گمانه زنی ها می تواند در مورد انگیزه های اسرائیل برای حمله به محوطه سفارت ایران در دمشق لحاظ شود. به ادعای پیلار شاید اسرائیل این عملیات را در راستای سایر عملیات تهاجمی اش جهت هدف قرار دادن اهداف مرتبط با ایران در سوریه تعریف کرده بود. این احتمال ادعایی نیز وجود دارد که این حمله را یکی از مظاهر خشم کنترل نشده ای بدانیم که از زمان عملیات حماس در ماه اکتبر مشخصه اسرائیل بوده است. این همان مقوله ای است که بایدن پیش از این در بابش هشدار داده بود، اما اسرائیل مغلوبش شد. بایدن خاطرنشان کرد که ایالات متحده به واسطه خشم خود پس از 11 سپتامبر «اشتباهاتی نیز مرتکب شده است» – اشاره ای غیر مستقیم به آغاز جنگ تهاجمی علیه عراق، کشوری که هیچ ارتباطی با حمله 11 سپتامبر نداشت.
ایالات متحده ممکن است به واسطه فشارهای داخلی برای حمایت از اسرائیل وارد جنگ ادعایی شود یا اهدافش، هدف حمله احتمالی ایران یا محور مقاومت قرار بگیرد. بالاخص آن که ایران، ایالات متحده را نیز به سان اسرائیل مسئول حمله تروریستی اخیر می داند. به ادعای پیلار «رویارویی با ایران به دلایل بسیاری از جمله هزینههای مستقیم انسانی و مادی، اختلال در فعالیتهای اقتصادی آمریکاییها را تحت تأثیر قرار میدهد.» اجتناب از چنین رویارویی نه تنها نیازمند دیپلماسی ماهرانه در برخورد تاکتیکی با بحرانها است، بلکه نیازمند فاصلهگیری استراتژیک از روابط عجیب با اسرائیل است؛ رابطه ای که ایالات متحده را درگیر وضعیت دشوار و خطرناک کنونی کرده است. علیرغم ارجاعات مکرر متقارن به “جنگ سایه” بین ایران و اسرائیل، مجموعه ای از وقایع ، الگوی نامتقارن اسرائیل را نشان می دهد که آغاز گر بیشتر خشونت ها است.به باور پیلار فاصله گرفتن ایالات متحده از این الگو نه تنها به نفع ایالات متحده بلکه به نفع صلح و امنیت منطقه است.
دیدگاهتان را بنویسید